Sestra v akci

27. 9. 2019 4:07
Rubrika: Nezařazené

Sestra v akci

U mé obvodní lékařky pracuje zdravotní sestra, ke které chovám hluboký respekt. Je to paní středního věku, je empatická, erudovaná a velmi milá. Svou práci vykonává s jistotou a odhodláním čelit i těm nejprotivnějším pacientům. Obdivuji ji, jak s přehledem zvládá všechen chaos, tak častý ve zdravotnických zařízeních. Na ní je veškerá administrativa, všechna očkování, preventivní prohlídky a nespočet dalších povinností. 

V řadě čekajících pacientů netrpělivě stojí postarší pán. Potřebuje předepsat obvyklé léky. Bez vyzvání vstoupí do pootevřených dveří a hlasitě vysvětluje, co by si přál. Dočká se vlídné, podobně hlasité odpovědi. Je to pravidelný pacient a sestra jej už zná. Ví, že děda hůř slyší, tak s ním jedná s citlivostí. Děda si sedá do čekárny a klidně čeká. Já také. Za dobu, kdy si stihnu přečíst jeden sloupek v časopise, sestra vyřídí tři telefonáty. A už je ve dveřích a podává dědovi recept.

Paní, která přišla do čekárny v mém těsném závěsu, využívá příležitost a vrhá se na nevinnou sestru se svým záludným dotazem. Prý jaképak jsou ordinační hodiny ve středu? Jo, paní, to bylo včera. “Máte to před sebou na nástěnce. Ano, klidně si to vyfoťte. Tak a další, prosím.” se stoickým klidem a úsměvem na tváři zve sestřička dalšího nemocného. “A na krev můžu přijít před otevřením?” nedá se pacientka odbýt. Po chvíli vysvětlování paní spokojeně odchází. Už se v duchu usmívám a dávám pomyslný like na nástěnku v ordinaci. K profilu zdravotní sestry samozřejmě. Čekám na vyzvání a sleduji dění na prahu dveří čekárny a ordinace. Na ploše jednoho metru čtverečního se odehrává několik rozhovorů, pacienti přijímají recepty a sestra zase dokumenty. V tom frmolu se několikrát ozve pronikavá melodie telefonu, která věští otázku zpravidla vyžadující soustředění. Sestra hovory vyřizuje a vypadá, že kartotéku nemá v kanceláři, ale v hlavě. Jak to všechno stíhá? Kdyby člověk jen poslouchal a neviděl, myslel by si snad, že má místo rukou chapadla. Zatím ale působí, jakoby se nad zemí lehce vznášela. Jakoby se na pacienty dívala z obláčku hebkého a bělostného jako je její vlídné jednání a laskavá slova. Jakoby na ten obláček neustále svítilo sluníčko, zodpovědné za její dobrou náladu a milý úsměv. 

Je úžasné, že tak fajn člověk pracuje jako zdravotní sestra. Vždy mě potěší milým slovem. Možná díky ní je mi trochu lépe už ve chvíli, když vstupuji do ordinace praktického lékaře. Je to sestra v akci. a kdyby měla na nástěnce svůj profil, má tam ode mě vděčný dík a velkým “to se mi líbí”. Profil tam nemá, tak jí to řeknu osobně.

Zobrazeno 1417×

Komentáře

Šarče

"Mé Sestře" a doktorce jsem dala tento článek vytištěný jako poděkování za mě a snad i ostatní vděčné pacienty. Sestřička byla dojata a paní doktorka potěšena :)

kacarovi3

Má doktorka má také takovou sestru, jsou dobrý tým a obě moc fajn.

kacarovi3

Šárko, máš to krásně i záživně napsáno. Byla radost to číst. Díky. Pavel.

Šarče

Děkuji. Doufám, že se budou líbit i další články, které budu na blog pravidelně přidávat.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz